Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Жовтень » 6 » Школа святкувала своє 50- річчя
21:11
Школа святкувала своє 50- річчя

 

2 жовтня, у переддень Дня вчителя, у Світанківському НВО   було багатолюдно. Тут зібралися випускники різних років, поважні гості з райдержадміністрації, відділу освіти, спонсори школи, вчителі - ветерани, жителі села. Школа святкувала своє 50- річчя. Учнівський та вчительський колектив старанно підготувалися до свята. У фойє школи оформлена виставка робіт дитячої творчості, зібрані фотографії випусків усіх років.

   Хлібом –сіллю зустріли учні дорогих гостей.

  Ведучі свята, колишні випускниці школи, а нинішні її працівники, Хаба Ольга Валеріївна і Джума Анастасія Анатоліївна, запрошують усіх до святково прибраної зали.

 

   З мікрофона линуть слова : «Школо моя, радість моя, невпізнанною зробили тебе роки… та все ж ти така рідна, дорога. Бо ти – колиска, ти – гавань, ти рідний дім…». На екрані з’являються слайди, які відображають життя школи за 50 років. Ведучі свята починають розповідь про історію заснування села в 1932 році, про функціонування початкової школи з 1943 року, згадали перших вчителів- Шаповалову Марію Прокопівну, Джуму Олександру Гнатівну, Стрілковську Галину Сергіївну, Симониш Марію Гнатівну.

   У 60- ті роки директором радгоспу« 15 – річчя Жовтня» був Захарченко С.Я. Він жив за принципом «Буде школа в селі-житиме село»

   Підшукавши собі надійного помічника і однодумця Шимченка Василя Кириловича, вирішили втілити ідею створення 8- річної школи в дійсність.

   На початку 1965 року в приміщення сільського гуртожитку було зроблено ремонт, обладнано 8 класних кімнат, вчительську, кабінет директора.

   Новий навчальний 1965-66 рік діти с. Світанок розпочали вже у своїй школі

 ( до цього пішки ходили в сусіднє село Хоцьки).

   Директором школи було призначено Шимченко В.К. ветерана Великої Вітчизняної війни.

    На початку 70-х років виникла нагальна потреба( зростала кількість учнів у класах) у будівництві нового приміщення школи. Питання було не з легких , та все ж у 1975 році 190 учнів Світанківської 8- річної школи сіли за парти в новій  школі.

   Лаконічно впліталися в сценарій виступи гостей: голови держадміністрації Дубини Г.І., начальника відділу освіти Дубини Т.А., начальника госпіталю Гріненко Ю.О,спонсорів школи, настоятеля Свято Миколаївської церкви села Світанок отця Миколая. З хвилюванням і вдячністю до своїх вчителів звернулися колишні випускники: поет – земляк В. Шовкошитний, заслужений пенсіонер, в минулому начальник райвідділу МВС, полковник міліції, Білоус Ю.Б., вчитель початкових класів Макарчук М.С., голова батьківського комітету Розовик Н.І., сільський голова Худжін В.М. Задушевними віршами, піснями, танцями, гуморинами вітали всіх виступаючих учні.

   Директор школи, Совівська Н.І., випускниця 1983 року, провела невеликий екскурс в історію заснування школи, згадала всіх директорів, які в свій час очолювали заклад, хвилиною мовчання вшанували педагогів і випускників, які відійшли за межу вічності.

   Свято тривало більше 2 годин, та час пролетів непомітно. Багато подарунків отримав колектив школи від райдержадміністрації, відділу освіти та профспілкового комітету, спонсора ТОВ «Золотоніський», орендатора земельних паїв Качкалди М.Г., сільського голови Худжіна В.М., отця Миколая і представника партії «Наш край».

   Всі виступаючі бажали процвітання школі, довгого життя, щоб її класи і коридори ще багато років  повнились і повнились багатоголосою дітворою.

 

Г.Л. Малик, вчитель української мови та літератури. 

Переглядів: 479 | Додав: Оса | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: